.jpg)

![]() ![]() |
30.03.2010, 21:13
|
|
|
Nowy Forumowicz ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 1 Dołączył: 24.03 10 Nr użytkownika: 583 |
Mam w planie zainstalować sobie klimę i mam o tyle (chyba) dobrą sytuację, że mogę dosłownie powiesić jednostkę zewnętrzną dokładnie po 2 stronie ściany niż jednostkę wewnętrzna. Wyjdzie na to że przewód ten krótki który jest w jednostce wewnętrznej zostanie przykręcony bezpośrednio do jednostki zewnętrznej. Co sądzicie o takiej instlacji? Czy poza tym że zapewne będzie za dużo czynnika to są jakieś inne przesłanki które przemawiały by na niekorzyść takiego rozwiązania?
|
|
|
|
31.03.2010, 14:18
|
|
|
Nowy Forumowicz ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 4 Dołączył: 22.03 10 Nr użytkownika: 579 |
W takim przypadku proponuję zrobić parę pętli za jednostka zewnętrzną tak aby instalacja miała przynajmniej z 5m długości. Producenci klimatyzatorów podają maksymalne długości instalacji jaką można połączyć ze sobą jednostki ale parametry jakie znajdujemy w katalogu podawane są przy długościach właśnie 5 - 7m. Za krótka instalacja również źle wpływa na działanie klimatyzatora (np. prawidłowe smarowanie sprężarki ). |
|
|
|
4.04.2010, 07:09
|
|
|
Stały bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 45 Dołączył: 25.06 08 Nr użytkownika: 29 |
Mam w planie zainstalować sobie klimę i mam o tyle (chyba) dobrą sytuację, że mogę dosłownie powiesić jednostkę zewnętrzną dokładnie po 2 stronie ściany niż jednostkę wewnętrzna. Wyjdzie na to że przewód ten krótki który jest w jednostce wewnętrznej zostanie przykręcony bezpośrednio do jednostki zewnętrznej. Co sądzicie o takiej instlacji? Czy poza tym że zapewne będzie za dużo czynnika to są jakieś inne przesłanki które przemawiały by na niekorzyść takiego rozwiązania? Witam Nie ma takiej możliwości żeby bezpośrednio połączyć J. Z. z J. W. Ponieważ przewody J. W. jak i zawory serwisowe w J. Z. zakończone są złączką gwintowaną. Gwint zewnętrzny. Przewód między jednostkami powinien mieć minimum 1m. Nie radzę zmniejszać ilości czynnika samemu(nawet nie chcę myśleć jaką metodą będzie to robione)ponieważ niektóre czynniki są kilku składnikowe i mogą się rozwarstwić, co może spowoduje anomalie w pracy urządzenia. Pozdrawiam -------------------- www.klimatyzacja-vaillant.szczecin.pl jeżeli zależy Tobie na jakości i Bezpieczeństwie Twojej rodziny.
|
|
|
|
21.07.2010, 12:45
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 21 Dołączył: 11.07 10 Nr użytkownika: 671 |
Tutaj mogę sie zgodzić z opiniami forumowiczów,nie podłączysz jednostki zewnętrznej bezpośrednio z wewnętrzną ze wzgledu na inne zakończenia. Czemu chcesz akurat w ten sposób rozwiązać instlację klimy?
-------------------- Klimatyzacja - Poznań
www.klima-pol.com.pl |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.09.2010, 08:28 |