.jpg)

![]() ![]() |
10.08.2008, 07:53
|
|
|
Stały bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 45 Dołączył: 25.06 08 Nr użytkownika: 29 |
Witam
Ja takiego sposobu nie znam a Wy? Pozdrawiam -------------------- www.klimatyzacja-vaillant.szczecin.pl jeżeli zależy Tobie na jakości i Bezpieczeństwie Twojej rodziny.
|
|
|
|
11.08.2008, 23:09
|
|
|
Nowy Forumowicz ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 5 Dołączył: 10.08 08 Nr użytkownika: 41 |
100% ....
niech pomyśle to chyba wiadro z weżykiem pod parownikiem oczywiscie żart sam czasem mam problem z serwisowaniem starych klim gdzie ścieki pozabudowane są już klika razy były czyszczone a zapyachają się i.... kapie proponowałem by wymienić na nowe ... tak to jest jak ktoś zamontował żle i teraz są problemy.... życie .... |
|
|
|
12.08.2008, 08:16
|
|
|
Stały bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 45 Dołączył: 25.06 08 Nr użytkownika: 29 |
Witam
Podoba mi się pomysł z wiaderkiem Ja teraz, używam tylko instalacji 20mm i po wyżej do odprowadzenia skroplin. Unikam kolan 90 st. oraz syfonowania jeżeli to możliwe. Pompka do skropli to jeżeli tylko nie ma innego wyjścia. Aż strach pomyśleć że pierwszą instalacje do skroplin wykonałem z peszla. Ale wiem że nadejdzie dzień, gdy odbiorę telefon i usłyszę: Panie Grzegorzu kapie z klimy albo śmierdzi. Powiedzcie mi jak rozwiązujecie sprawę syfonowania instalacji skroplin. Pozdrawiam -------------------- www.klimatyzacja-vaillant.szczecin.pl jeżeli zależy Tobie na jakości i Bezpieczeństwie Twojej rodziny.
|
|
|
|
4.01.2009, 20:59
|
|
|
Nowy Forumowicz ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 7 Dołączył: 4.01 09 Nr użytkownika: 213 |
najlepszym rozwiazaniem jest rura kanalizacyjna 32 jesliw scianie jesli korytko montazowe to rura nipco 20 klejona jest dosc sliska w srodku ze przy przegladzie raz w roku jeszcze reklamacji nie miałem
|
|
|
|
15.07.2010, 11:51
|
|
|
Nowy Forumowicz ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 5 Dołączył: 13.07 10 Nr użytkownika: 680 |
Syfonowanie panowie to podstawa - więc syfon montujemy w ścianie tak aby był dostęp do wlotu do syfonu a syfon - kto by pomysał wypełniamy olejem ... woda wpływa i w pewnym momencie bedzie jej tyle ze bedzie sobie sama odpływać... naprawdę starcza na rok
Pozdrawiam... / to wiedza dla nielicznych ale potrafiących docenić prostottę rozwiązania/ |
|
|
|
15.07.2010, 12:05
|
|
|
Nowy Forumowicz ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 5 Dołączył: 13.07 10 Nr użytkownika: 680 |
Jezeli nie możemy odprowadzić grawitacyjnie to nie uzywać pompek bez własnego zbiorniczka te bez zbiornika długo nie wytrzymuja przy stałej pracy i czestym zalączaniu
Bo produkcja kondensatu to około 0,5 do 0,8 l/ min i wiecej czyli ogromne ilości Aby nie wydawać pieniędzy należalo by to policzyc i dobrać pompe tak aby nie działała nadmiernie na ssaniu i włączała się naprawdę rzadko.. W końcu jest gorąco.. A i jedno najważniejsze aby rozruch pompki był bez przeciążeń należy momentalnie wznieść rukę i następnie obniżać do punktu spustu.. Jeeli sie tak nie da to nalezy skropliny prowadzić w sposób odciązający start pompki czyli tak jak kanalizacje ciśnieniową.. Całość powinna przeżyć każde urządzenie chłodnicze.. no cóż koszty duże.. Zoadzczędć trzba na średnicy - DN 15 wystarczy przy powyższych zasdach prowadzenia instalacji skroplin Pozdrawiam PS nigdy nie przeciążamy żadnej pompy na starcie przy lekkim i długim wzniosie instalacji. przy jednoczesnej pracy pompy na ssaniu którą mamy w pompach skroplin Np układy hydroforowe do działania pomp otrzebuja minimum 1 Bar - to robi wrażenie patrząc że te małe pompki i tak dają sobie długo radę przy takim montazu i dzaiłających na nie przeciążeniach.... |
|
|
|
21.07.2010, 12:38
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 21 Dołączył: 11.07 10 Nr użytkownika: 671 |
Syfonowanie panowie to podstawa - więc syfon montujemy w ścianie tak aby był dostęp do wlotu do syfonu a syfon - kto by pomysał wypełniamy olejem ... woda wpływa i w pewnym momencie bedzie jej tyle ze bedzie sobie sama odpływać... naprawdę starcza na rok Pozdrawiam... / to wiedza dla nielicznych ale potrafiących docenić prostottę rozwiązania/ Syfon na pewno wypełniamy olejem?? Mam wątpliwości co do takiego rozwiązania,próbował już ktoś? -------------------- Klimatyzacja - Poznań
www.klima-pol.com.pl |
|
|
|
3.08.2010, 23:23
|
|
|
Nowy Forumowicz ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 2 Dołączył: 3.08 10 Nr użytkownika: 710 |
Witam Ja teraz, używam tylko instalacji 20mm i po wyżej do odprowadzenia skroplin. Unikam kolan 90 st. oraz syfonowania jeżeli to możliwe. Chciałbym zapytać jak to jest z tymi skroplinami.Powiedziano mi najpierw ,ze najlepiej odprowadzić je do kanalizacji -najlepiej za syfonem np.od umywalki. Ostatnio przyszedł instalator i twierdzi ,ze takie odprowadzenie skroplin jest na nic,ze albo będzie śmierdzieć z kanalizacji albo woda z rurki nie spłynie bo blokować będzie ją woda z syfonu.Według niego najlepiej wypuścić skropliny na chodnik.Nie bardzo mi się to uśmiecha .Zamierzam powiesić w domu 5 jednostek wewnętrznych i dwa splity na zewnątrz.Nie wyobrażam sobie takiej ilości rurek od skroplin wkoło domu . Kto ma rację?-I faktycznie jak to zrobić aby było dobrze? Będę wdzieczna za podpowiedzi pozdrawiam |
|
|
|
6.09.2010, 11:05
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Postów: 21 Dołączył: 11.07 10 Nr użytkownika: 671 |
Każdy ma po części trochę racji. Faktycznie rury mogą potem śmierdzieć od skroplin,ale mimo wszystko uważam ze nie należy wyrzucać ich do umywali a do sedesu.
-------------------- Klimatyzacja - Poznań
www.klima-pol.com.pl |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.09.2010, 08:29 |